Tijdens het intake gesprek vindt de eerste kennismaking plaats. Hierbij gaan we op zoek naar de reden van de bikefit. Ook informeren we naar eventuele klachten op en/of naast de fiets, de medische achtergrond, eventuele operaties, geschiedenis in de sport/andere sporten,reeds uitgevoerde bikefits, doelen in de sport,…
Tijdens de lichaamsscreening kijken we naar de beweeglijkheid van de wervelkolom, het bekken, de heupen, de knieën en de enkels. Tevens wordt de spierlengte van de belangrijkste spiergroepen gecontroleerd. Eventuele beperkingen kunnen, indien mogelijk, door middel van gerichte oefeningen verbeterd worden. Indien dit praktisch niet mogelijk blijkt te zijn zal tijdens de positionering op de fiets rekening worden gehouden met deze beperkingen.
Vooralleer de fietspositie wordt aangepast, beginnen we met het nauwkeurig opmeten van de originele afmetingen van de fiets. Hierdoor kan ten allen tijden teruggekeerd worden naar de originele positie. Na het corrigeren van de fiets, naar de meest optimale positie, wordt deze opnieuw opgemeten. Beide opmetingen worden gedetailleerd vermeld in het verslag en meegegeven aan de klant.
Eerst wordt er gekeken naar het globale beeld van de positie op de fiets om een eerste indruk te krijgen. Daarna worden er reflecterende markers aangebracht op anatomische referentiepunten ter hoogte van zowel de romp, het bekken, de onderste en de bovenste ledematen. Door middel van een dynamische video analyse wordt de fietspostie meer in detail geanalyseerd en eventueel gecorrigeerd. Tevens wordt de positie van de schoenplaatjes gecontroleerd en aangepast indien nodig.
Bijkomend wordt er een digitale zadeldrukmeting uitgevoerd door middel van een sensormat bestaande uit 64 drukgevoelige sensoren. Dit met als doel de optimale zadelpositie te bekomen en zodoende maximaal comfort alsook optimale prestaties mogelijk te maken.